de boerderij

Boerderij Nieuw Bromo Waddenmax Hornhuizen

De boerderij Nieuw Bromo waar WaddenMax wordt gemaakt,  ligt op het Groninger Hogeland, in Hornhuizen. In de boeken staat geschreven dat de boerderij aan het begin van de negentiende eeuw werd bewoond. Het land waar onze koeien nu grazen, was vroeger zee. Het is in 1872 na de inpoldering van de Waddenzee bij het toenmalig akkerbouwbedrijf gevoegd.

In 2002 zijn we hier neergestreken en hebben wij een nieuwe koeienstal gebouwd. In 2006 zijn we gestart met het maken van yoghurt en kwark van een klein gedeelte van onze melk. De overige melk verkopen we aan de kaasfabriek Henri Willig in Heerenveen. Bij een brand in 2012 ging de voormalige akkerbouwschuur verloren. Hiervoor is een traditioneel gebouwde schuur in de plaats gekomen. Ook de zuivelruimte is herbouwd na de brand. Het bedrijf heeft een totale oppervlakte van 80 hectare. 

Koeien in de potstal waddenmax hornhuizen

De koeien

Het hart van ons bedrijf zijn onze 85 biologische koeien. Zij leveren de melk voor de WaddenMax-producten en het heerlijke rundvlees wat wij aan huis verkopen. Daarnaast zorgt hun mest voor een gezond bodemleven. De koeien zijn zwartbonte kruisingen van het blaarkop-ras en dragen met trots hun natuurlijke hoorns. Ze houden van lekker en gezond eten. 's Zomers lopen de koeien dag en nacht buiten en eten dan voornamelijk gras. In de winter kunnen ze lekker in een dik strobed liggen in de potstal. Je ziet ze soms even een sprintje trekken of een paar danspasjes maken in het stro. Onze koeien eten ‘s winters kuilvoer, hooi, grasbrok, geplet graan en erwten. Al het voer telen wij op ons bedrijf. Gezonde koeien zijn de basis voor een mooi eindproduct.

waddenmax zuivel

Onze zuivel

In de zuivelruimte op de boerderij maken wij op ambachtelijke wijze yoghurt, kwark en kaas. De yoghurt heeft een heerlijke, milde en romige smaak. Naast yoghurt produceren wij ook volle en magere kwark. De volle variant bestaat uit volle koemelk. De magere variant start met afgeroomde koemelk. Hiervoor wordt de volle melk in een ontromer gecentrifugeerd. Deze machine scheidt de room van de magere melk. De magere melk gebruiken wij voor de kwark, de room wordt verkocht als slagroom. Na het pasteuriseren van de magere en volle melk wordt deze gekoeld, aangezuurd en voegen we vegetarisch stremsel toe. Dit mengsel blijft een hele nacht staan en wordt zuur. ’s Ochtends doen we de kwark in kwarkzakken. De wei lekt uit het kwarkmengsel en een smaakvolle kwark blijft over.

Natuurbeheer

We besteden veel aandacht aan de natuur om ons heen. Zo zijn de randen van de weilanden ingezaaid met een bloemenmengsel. Deze brede stroken land staan in de zomer uitbundig in bloei en zijn erg in trek zijn bij bijen en andere insecten. Onze weilanden zijn een veilige plek voor weidevogels om te schuilen en te broeden. Zo zijn er regelmatig leeuweriken in het land te vinden, en dat is goed te horen op een zomerdag. We streven op ons bedrijf naar een gesloten kringloop: we produceren het voer voor onze koeien en benutten hun mest. Wij houden zo veel mogelijk rekening met het milieu. Ons bedrijf voorziet deels in eigen energie met de zonnepanelen op het dak.