Kwarktaart met cranberry's

ingrediënten
Bodem
150 g boter
75 g fijne kristalsuiker
merg van 1 vanillestokje
225 g bloem

Vulling
225 g fijne kristalsuiker
merg van 1 vanillestokje
750 g volle kwark
3 el maizena
2 eieren
150 ml slagroom
150 g mascarpone

Cranberry topping
400 g verse cranberry's
sap van 1 citroen
150 g fijne kristalsuiker

Kwarktaart is altijd heerlijk fris en met deze zoetzure cranberry's nóg lekkerder. Garneer- of kookringen zijn ronde vormen zonder bodem verkrijgbaar in kookwinkels. Je kunt ook een ingevette en met bakpapier beklede springvorm gebruiken. Verwarm de oven voor op 170 C. Maak de taartbodem door de boter, suiker en vanille in een grote kom romig te kloppen. Voeg de bloem toe en klop tot het deeg samenhang gaat vertonen en een bal vormt. Duw het deeg in een garneerring (Ø 25 cm) en zet die op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de bodem in 15 a 20 minuten goudbruin in de oven. Mix voor de vulling de suiker, vanille, kwark en maïzena tot een glad mengsel. Roer de eieren, de slagroom en de mascarpone erdoor. Schenk de vulling over de bodem en bak de taart 45 a 55 minuten tot de vulling bovenop nog een klein beetje trilt. Doe voor de topping 300 gram van de cranberry's met het citroensap, de suiker en 50 ml water in een steelpan laat dit mengsel 5 a 10 min. zachtjes koken op middelhoog vuur, of tot de cranberry's stuk zijn en het mengsel indikt. Roer de rest van de cranberry's erdoor en laat afkoelen (het moet nog iets vloeibaar zijn) voor je het over de taart schenkt. Zet de taart in de koelkast. Verwijder vlak voor het opdienen de garneerring.

ingrediënten: 250 g diepvriesdoperwten handvol (elk) koriander, munt, peterselie 2 tenen knoflook, geperst 1 tl gemalen komijn 4 lente-uitjes in ringen 4 el broodkruim zonnebloemolie 250 ml yoghurt 2-3 extra takjes munt, blaadjes gehakt Blancheer de erwten in kokend water.

ingredienten 8 pitabroodjes 1 bataat (zoete aardappel) van ongeveer 200 g 200 g winterpeen, geraspt 1 ui, versnipperd 2 teentjes knoflook, geperst 25 g verse koriander, fijngehakt 20 g gemberwortel, geschild en fijngesneden

ingrediënten 225 g bloem 1 tl bakpoeder 55 g boter, in blokjes 50 g pittige kaas, geraspt 200 ml melk. Verwarm de oven voor op 220 C. Meng de bloem, het bakpoeder en wat zout. Wrijf de boter erdoor tot het op broodkruimels lijkt. Roer de kaas en de karnemelk erdoor. Kneed er een glad deeg van.

ingrediënten1 citroen
500 gemengde bosvruchten uit de diepvries
3 el fijne kristalsuiker
75 g brioche, korst verwijderd
klontje boter
blaadjes van 1 bosje munt
400 g yoghurt

ingrediënten
½ honingmeloen, in blokjes
½ kanteloepmeloen, in blokjes
1 el gehakte munt
sap van 1 limoen
volle kwark
granola
honing naar smaak

ingredienten• 250 g geschaafde amandelen• 50 g zelfrijzend bakmeel• 6 mandarijnen zonder pit• 500 g biologische kristalsuiker• 200 g zachte boter, plus extra• 1 limoen• 3 eieren, gesplitst• 100 g polenta (maïsgries)