Clementinetaart

ingredienten
• 250 g geschaafde amandelen
• 50 g zelfrijzend bakmeel
• 6 mandarijnen zonder pit
• 500 g biologische kristalsuiker
• 200 g zachte boter, plus extra
• 1 limoen
• 3 eieren, gesplitst
• 100 g polenta (maïsgries)
• 150 g magere biokwark
• 250 ml yoghurt
• 1 granaatappel

1 Verwarm de oven voor op 160ºC. Maal de amandelen zo fijn mogelijk in de keukenmachine en meng met het bakmeel. Was de mandarijnen en snijd er 4 in dunne plakken. Kook 250 g van de suiker met 300 ml water tot lichte siroop. Zet het vuur laag, voeg de plakjes mandarijn toe, doe het deksel op de pan en laat ca. 15 min zachtjes koken.
2 Vet de bodem van een springvorm (Ø 24 cm) in en bekleed deze met bakpapier. Vis de plakjes mandarijn uit de siroop en rangschik ze op de bodem. Rasp de schil van de overige 2 mandarijnen en van de limoen en zet apart. Pers de vruchten uit en roer het sap door de siroop. Kook de siroop nog ca. 10 min in en laat afkoelen. 
3 Klop de boter luchtig met de rest van de suiker en met de rasp. Voeg al kloppend 1 voor 1 de eidooiers toe. Schep door dit mengsel het amandelmeel, de polenta en de kwark. Klop de eiwitten stijf in een vetvrije schaal en spatel dit voorzichtig door het cakebeslag. Schep het beslag in de taartvorm, op de mandarijnen.
4 Bak de taart in ca. 1 uur in de voorverwarmde oven en laat afkoelen in de vorm. De taart is gaar als een prikker er schoon uitkomt. Haal de taart uit de vorm, schenk er siroop erover en snijd ‘m in punten. Serveer met de yoghurt, overige siroop en bestrooid met granaatappel.

Fotografie Willem Groeneveld
Recept Jankees Roggeveen

ingrediënten: 250 g diepvriesdoperwten handvol (elk) koriander, munt, peterselie 2 tenen knoflook, geperst 1 tl gemalen komijn 4 lente-uitjes in ringen 4 el broodkruim zonnebloemolie 250 ml yoghurt 2-3 extra takjes munt, blaadjes gehakt Blancheer de erwten in kokend water.

ingredienten 8 pitabroodjes 1 bataat (zoete aardappel) van ongeveer 200 g 200 g winterpeen, geraspt 1 ui, versnipperd 2 teentjes knoflook, geperst 25 g verse koriander, fijngehakt 20 g gemberwortel, geschild en fijngesneden

ingrediënten 225 g bloem 1 tl bakpoeder 55 g boter, in blokjes 50 g pittige kaas, geraspt 200 ml melk. Verwarm de oven voor op 220 C. Meng de bloem, het bakpoeder en wat zout. Wrijf de boter erdoor tot het op broodkruimels lijkt. Roer de kaas en de karnemelk erdoor. Kneed er een glad deeg van.

ingrediëntenBodem150 g boter75 g fijne kristalsuikermerg van 1 vanillestokje225 g bloem

Vulling225 g fijne kristalsuikermerg van 1 vanillestokje750 g volle kwark3 el maizena2 eieren150 ml slagroom150 g mascarpone

ingrediënten1 citroen
500 gemengde bosvruchten uit de diepvries
3 el fijne kristalsuiker
75 g brioche, korst verwijderd
klontje boter
blaadjes van 1 bosje munt
400 g yoghurt

ingrediënten
½ honingmeloen, in blokjes
½ kanteloepmeloen, in blokjes
1 el gehakte munt
sap van 1 limoen
volle kwark
granola
honing naar smaak